Neue Studie über die Verbindung von Milch aus Massentierhaltung und Krebs

März 18, 2012

Eine neue Harvard-Studie weist die Korrelation von pasteurisierter Milch aus Massentierhaltung und Krebs nach.

Problematisch dabei ist (abgesehen vom ethischen Gesichtspunkt) die Intensivtierhaltung. Da die Kühe an 300 Tagen im Jahr gemolken und mittels künstlicher Befruchtung ständig trächtig gehalten werden müssen, melkt man sie auch während der Schwangerschaft. Die Folge –>  33mal mehr Östronsulfat in der Milch trächtiger Kühe, als in der von Kühen, die nach der Geburt eines Kalbes gemolken werden.

Östronsulfat ist, wie Progesteron, ein Trächtigkeitshormon, das Hoden- Prostata- und Brustkrebs begünstigt:

Milk from a cow in the late stage of pregnancy contains up to 33 times as much of a signature estrogen compound (estrone sulfate) than milk from a non-pregnant cow.

In a study of modern milk in Japan, Ganmaa found that it contained 10 times more progesterone, another hormone, than raw milk from Mongolia […]

One study compared diet and cancer rates in 42 counties. It showed that milk and cheese consumption are strongly correlated to the incidence of testicular cancer among men ages 20 to 39. Rates were highest in places like Switzerland and Denmark, where cheese is a national food, and lowest in Algeria and other countries where dairy is not so widely consumed.

Cancer rates linked to dairy can change quickly, said Ganmaa. In the past 50 years in Japan, she said, rising rates of dairy consumption are linked with rising death rates from prostate cancer – from near zero per 100,000 five decades ago to 7 per 100,000 today.

Butter, meat, eggs, milk, and cheese are implicated in higher rates of hormone-dependent cancers in general, she said. Breast cancer has been linked particularly to consumption of milk and cheese.

In another study, rats fed milk show a higher incidence of cancer and develop a higher number of tumors than those who drank water, said Ganmaa. (http://news.harvard.edu/gazette/2006/12.07/11-dairy.html)

Die Diskussion, wie gesund oder notwendig der Konsum von Kuhmilch für Menschen überhaupt ist, ist eine endlose.

Aus gesundheitlicher Perspektive kann man die Risiken theoretisch immerhin minimieren:

The very healthiest milk would therefore be raw, grass-fed, organic, and from a cow that is only milked for the first six months after giving birth (which would include the first four months of a new pregnancy).  (http://www.anh-usa.org/healthy-milk-what-is-it/)

Aus tierethischer Perspektive ist und bleibt der Konsum von Kuhmilch aus Massen- und Intensivtierhaltung ein absolutes No-Go!

 

 

Links

http://news.harvard.edu/gazette/2006/12.07/11-dairy.html

http://www.anh-usa.org/healthy-milk-what-is-it/

http://www.naturalnews.com/035039_raw_milk_pasteurized_CDC.html

http://www.vgt.at/projekte/rinder/fakten.php

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